До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф.

...
До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф.
Коментари Харесай

Енергиен експерт с прогноза за скок на тока с около 5%

До 5% нарастване на цената на тока прогнозира енергийният специалист проф. Георги Касчиев.

" Едно от напъните беше държавното управление да преведе 32 млн. лева във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната конюнктура измежду потребителските упования - неодобрение. И когато се появи по-малко нарастване, с облекчение ще въздъхнат и ще кажат - ето,  ръководят ни умни хора ", шеговито разяснява енергийният специалист пред БНР.

Защо цените на тържищата понижават, а ние плащаме повече за електрическа енергия? Той изясни:

" Все отново има процеси, които би трябвало да се отчетат – инфлационните. Защото нарастнаха доста съставни елементи и материали, значими за производството на сила. Така че едно нарастване от 3 до 5% е обосновано ". 

И изясни:

" Има съществени сигнали от АЕЦ " Козлодуй " за нарастване на енергията с 30%, от 63,5 лева до 82,5 лева за мегават/час. Не се споделиха аргументите, а се вършат единствено хипотези. Виждам следните неща, че американското гориво, което бе в началото в избраните цени, бяха по-скъпи от съветското. Това би довело до 2 – 2,5% повишение разноските на АЕЦ " Козлодуй ". Откакто Шести блок е в работа, по някакви аргументи не може да доближи цялостната си мощ, работи с 50 мегавата по-малко. Следователно разноските на този блок ще се усилят с 5% за цялата централа. Причината там е сериозна и ще докара до сериозен ремонт, който също ще оскъпи продукцията ". 

Според проф. Георги Касчиев е възможно е Пети блок да не проработи 100% - " за първи път го зареждат с американско гориво и постепенно ще се правят интервенциите по постигане на мощността ".

" Склонен съм да считам, че ще употребяват благоприятни условия за това, планове и действия, които би трябвало да се осъществят за построяването на Седми и Осми блок, ще се показват като нужни за сегашните Пети и шести блок. Това също ще увеличи разноските на централата. 30% нарастване са 250 - 300 млн. лева, не е елементарно да се обосноват такива планове ", предизвести енергийният специалист. 

Той изясни, че казусът с вноските във Фонд " Сигурност на енергийната система ", както са били планувани, не доближават, " защото изискванията внезапно се трансформираха, спаднаха цените на въглеродните излъчвания под плануваните ". 

" Другото е, че понижава производството на електрическа енергия от централи, които заплащат такива вноски. И стигат до такава степен, че се постанова или изчезналите средства да се вземат от потребителите, или да се комбинира с нарастване на вноските от производителите. И се избра най-лесният вариант от държавния бюджет ", изясни проф. Касчиев. 

И посъветва хората да питат за парите от бюджета, а политиците малко да помислят върху законодателството.

Той предложи да се промени законът, да се спрат дотациите за фотоволтаични паркове, които към този момент са изплатени. 

" Политиците изкривяват пазара, а би трябвало да се одобри закон и да се задължат производителите от фотоволтаици да конфигурират акумулатори. Като виждам периодичност на електросистемата и по какъв начин скача цената, демонстрира, че електроенергийната система у нас мъчно се балансира ", сподели проф. Касчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР